Bentley Flying Spur – Test Drive

Bentley Flying Spur – Excelență

Toate articolele pe care le-am scris până acum m-au adus în punctul acesta. După 600 de articolele publicate și mai mult de 1.2 milioane de cuvinte scrise, astăzi îmi încep această postare cu cuvintele Bentley Flying Spur. Cea mai luxoasă, cea mai rapidă și cea mai scumpă mașină pe care am condus-o până acum. Nu degeaba titlul acestui articol este ”Excelență” definit de dicționarul explicativ ca fiind: cel mai înalt grad de perfecțiune. Efectiv nu am găsit un termen, un cuvânt care să exprime mai bine ce înseamnă noul Bentley Flying Spur. Și nu e doar pentru mine, care am început prin a conduce mașini de buget, ci și pentru producătorul britanic. Aceasta este limuzina pentru al doilea secol de istorie a companiei, mașina care vine cu o gândire complet nouă, chiar dacă numele are o importanță aparte.

Bentley a pus prima dată numele Flying Spur pe un model cu patru portiere acum mai bine de 60 de ani. Era creația lui H.J. Mulliner, iar denumirea venea de la stema familiei lui Arthur Talbot Johnstone, designer-ul casei Mulliner. Bentley ține mult la istoria sa, așa că numele Mulliner a dăinuit chiar și pe modelul Flying Spur din 2020. Totuși, timpul nu a fost cel mai blând pentru acest model, care nu a avut o generație nouă timp de 40 de ani. Revenirea lui Flying Spur a fost în 2005, după ce Bentley a fost preluat de Grupul VAG și reprezenta mai mult o versiune cu patru portiere a coupe-ului Continental GT. În ciuda acestui aspect, s-a dovedit un real succes pentru britanici, așa că a primit un facelift în 2013 care a îmbunătățit aspectul exterior. Ultima interpretare a lui Flying Spur, cea pe care o vedeți în aceste imagini este fără îndoială cea mai bună de până acum. Deoarece acum Bentley își cunoaște clienții, știu ce vor, le știu cerințele și au livrat un produs cu adevărat exceptional.

Nu voi uita mail-ul când mi s-a confirmat data când voi putea prelua mașina, și, recunosc, am avut multe emoții cu câteva zile înainte de întâlnire. Voiam să mă ridic la nivelul de exclusivitate pe care îl are mașina. Primul meu gând a fost că nu pot să mă prezint simplu, în tricou. Această mașină cere o cămașă. Preferabil una albă, imaculată, așa cum veți vedea că este interiorul. În acea dimineață de miercuri, am ajuns în fața mașinii și efectiv am stat drept privind-o. Nu cerusem încă cheia, nu vorbisem încă cu nimeni. Doar am admirat-o. I-am văzut proporțiile perfecte, dimensiunile impozante. Mă simțeam mic, oarecum copleșit, dar abia așteptam să mă urc la volan și să o pornesc. Atunci când am deschis portiera, un miros specific de piele naturală m-a învelit. Am urcat la volan cu o ușurință debordantă, deoarece atunci când deschizi portiera, suspensia pneumatică ridică garda la sol, pentru a nu te apleca și ca să-ți fie cât mai confortabil posibil. Chiar dacă sub capota lungă se află unul dintre cele mai masive motoare puse vreodată pe o mașină, pornirea e silențioasă. Abia dacă auzi ceva, iar atunci când ușa se închide, parcă intri într-un vis. Un loc special unde nu ești deranjat de nimic. Astfel am plecat să o descopăr.

În primii câțiva zeci de kilometri nici nu am accelerat. Am lăsat-o să curgă doar din cuplul motor. Mă afundam în scaunul de piele cu cusături în romb, iar ventilația arunca din când în când un suflu de aer rece. Volanul mi s-a părut chiar compact pentru gabaritul mașinii, dar îl țineam bine în mâna stângă. Cu degetele de la mâna dreaptă pipăiam metalul din jurul butoanelor. Parcă nu știam ce să accesez prima dată. Erau mult prea multe detalii, iar în același timp nici nu voiam să fiu privat de experiența condusului. Atunci am ajuns la prima locație aleasă de Manițiu Răzvan Photoworks, fapt ce mi-a dat timpul necesar să privesc mașina din toate unghiurile.

Noul Bentley Flying Spur este fără îndoială o mașină frumoasă. Dar nu prin frumusețea tipică, ci prin proporții. Îi privești profilul și vezi că roțile față sunt împinse mult spre bara frontală, iar nivelul capotei este înalt. Privirea îți este atrasă de suprafața vitrată redusă și linia plafonului care se întinde spre posterior. Are acea linie clasică de limuzină britanică, dar cu trăsături moderne. Îmi imaginam mâna designer-ului care nu se oprea din trasat linii lungi, pornind de la blocurile optice față și continuând peste aripile spate. Pe o lungime de peste 5 metri fluiditatea proporțiilor este mai accesibilă, iar ”umerii” spate sunt dovada clară că poți desena o limuzină extrem de frumoasă. Capota lungă, parbrizul înclinat și posteriorul scurt sunt completate de jantele de diametru foarte mare, 22 de inch, dar extrem de bine proporționate. Culoarea Onyx Black contrastează puternic cu elementele și detaliile cromate. Linia geamurilor, banda ce ”taie” partea inferioară și fanta de aerisire din aripile față sunt acolo pentru a oferi mașinii statut. Asta dacă nu o privești direct din față. Aici, Bentley a reușit o imagine la fel de impozantă.

În primul rând privirea îți este dominată de grila cromată, foarte lată. Apoi, prizele de aer au contur cromat care le definește. Bentley este recunoscut pentru blocurile optice rotunde, care sunt folosite atât pe modelele sportive, cât și pe SUV și aici pe un sedan. Acest aspect ar putea trece cu vederea, dar felul în care au ales să le constuiască dă dovadă de calitate și atenție la detalii. O privire mai atentă și vei vedea că interiorul farurilor se aseamănă cu tăieturile unui cristal, iar blocurile optice par adevărate bijuterii. Toată partea frontală nu ar fi completă fără banda cromată de pe mijlocul capotei, care se termină în sigla ”B” care poate fi dezvăluită la o atingere de buton. Acesta este șlefuită manual, iar noaptea, ”aripile” sunt iluminate. Dacă exteriorul debordează de tot felul de elemente și nu te saturi să privești toate detaliile, ar trebui să-ți arat interiorul.

În niciun caz nu este futurist. Nu este neapărat pentru cei care caută cele mai noi trenduri tehnologice, ci mai degrabă se adresează celor care apreciază calitatea. Din nou, este fără îndoială cel mai spectaculos și special interior în care am stat. Sunt convins că cei care aleg un Bentley apreciază un mobilier clasic sau o proprietate interbelică. Îți dai seama de acest lucru imediat cum privești consola centrală. Lemnul care înconjoară întreg bordul este ”învelit” de piele și sus și jos, iar pe mijloc avem o bandă cromată. Aeratoarele sunt parcă sculptate din aluminiu, ceasul analog este prezent în mijloc, iar deasupra, informațiile sunt afișate clasic sub forma unor ceasuri, care îți arată temperatura exterioară și busola. În mijloc, între scaune, nu avem display-uri. Nu este mai nimic touch screen. Deoarece ecrane găsești în orice clasă de automobile. Într-un Bentley ai butoane fizice, care sunt înconjurate de aluminiu cu efect de diamant. Toate se simt greu, calitativ în utilizare, iar levierul schimbătorului de viteze este clasic. În întreg interiorul noului Flying Spur se vede tema ”diamantului”. Cusăturile scaunelor, fețele portierelor, manetele din spatele volanului, toate au acest efect. Sunt o mulțime de detalii, dar inginerii și designerii Bentley au fost atenți la fiecare element. Absolut nimic nu este la voia întâmplării și nimic din ce atingi se simte ieftin. Un exemplu ar fi cheia magnetică, care poate fi poziționată oriunde pe consola centrală și nu alunecă atunci când iei viraje.

Dar noul Flying Spur este și un Bentley pentru secolul 21, așa că la o atingere de buton, consola centrală se învârte, pentru a dezvălui un ecran cu o diagonală de 12.3 inch, cu o grafică excelentă, preluată de la alți frați de concern. Aici sunt afișate diferite informații despre condus, despre navigație și tot de aici poți ridica sau coborî sigla de pe capotă. Chiar dacă în jurul schimbătorului ai butoane pentru orice comandă, de pe ecranul touch screen ajungi în meniuri mai complexe. Atât pentru climatizare, cât și pentru masajul din scaune, de exemplu. Acest ecran al sistemului de infotainment este completat de un instrumentar de bord digital, dar grafica este atât de bună și design-ul acelor este clasic, încât nici nu îți dai seama că este un ecran. Abia dacă vrei să-ți fie afișate informații despre navigație, vei vedea ca dispare ceasul vitezometrului, iar harta devine mult mai generoasă. De la design-ul impunător al exteriorului, până la performanțele uzinei de sub capotă, Bentley Flying Spur este parcă gândit pentru șofer, dar noul model are un ampatament cu 13 cm mai lung, special pentru cei care vor lua loc pe locurile din spate. Aici ești răsfățat de fotolii mari, late, moi, care sunt ajustabile electric în diferite moduri. În mijloc, găsești o tabletă de pe care poți ca pasager spate să închizi trapa sau perdeluțele geamurilor. Tot de aici accesezi funcțiile de masaj ale scaunelor. În ciuda plafonului înclinat, spațiul oferit este arhisuficient, iar experiența de pe bancheta spate este incredibil de relaxantă.

Bentley Flying Spur are doar 2 opțiuni importante. Prima se numește ”First Edition” care costă 37.300 euro și aduce jantele Mulliner pe 22 de inch, pielea Beluga, trapa panoramică și inserțiile cu efect de diamant din jurul butoanelor. A doua este sistemul de sonorizare de la Naim, gândit special pentru acest Flying Spur, care are 19 difuzoare și este cel mai puternic sistem pus până acum pe o mașină. Când lista de opționale este atât de scurtă, îți dai seama cât de specială este această mașină încă de la început. Dar luxul, calitatea, materialele, sunt doar prima parte din ceea ce îți oferă experiența unui Bentley.

Următorul lucru este mecanica. Mai exact ceea ce se află sub capotă. Într-o eră a electrificării și a hybridizării, Flying Spur este propulsat de o uzină de forță cu 12 cilindri poziționați în W, cu o capacitate de 6 litri, care produce 635 de cai putere și un colosal cuplu de 900 Nm. Toate acestea înseamnă că noul Flying Spur este cel mai rapid sedan din lume. Cu o viteză declarată de 333 km/h, clar nu este gândit pentru drumurile din România, dar pe lângă viteză maximă, livrarea puterii este cu adevărat specială. În traficul urban, la viteze mici, abia dacă auzi motorul. Este extrem de silențios și rafinat. Schimbarea treptelor se face imperceptibil, tocmai pentru a nu deranja experiența calmă din interior. Suspensia este foarte moale în modul Confort, iar în modul ”B” se adaptează cerințelor drumului. Mașina efectiv glisează peste orice imperfecțiune din asfalt, doar legile fizicii sunt împotriva jantelor pe 22 de inch când lovesc o groapă. Totuși, de la volan sau de pe fotoliile din spate, vibrațiile nu pătrund în habitaclu, asta și pentru că șezutul scaunelor este foarte moale. Imensul motor nu se forțează niciodată la condusul cotidian. Cuplul mare este prezent oricând vrei să depășești, astfel nu te vei apropia de linia roșie niciodată. Mai mult de jumătate din zi am rulat astfel în Flying Spur. Efectiv nu simțeam nevoia de retrogradări sau de bruscarea treptelor. Asta până când am ajuns pe autostradă și am putut ”deschide” performanțele motorului.

În momentul în care mi-am afundat piciorul drept în accelerație, iar acul turometrului a sărit de 6000 de rotații pe minut, sunetul evacuării a învăluit întreg interiorul. Un bolborosit puternic, un răget animalic se auzea din spate, iar noi am fost aruncați în spătarul scaunelor. Nu pot să spun că a fost brutal ca într-un automobil sport, dar am simțit toată puterea. L-am simțit ca un automobil cu adevărat puternic și rapid. Dar și mai impresionat am fost de calitățile dinamice. Parcă dintr-o dată dimensiunile mașinii s-au micșorat, și s-a învăluit în jurul meu ca un automobil compact. Suspensiile pneumatice folosesc un sistem de 48V pentru bările de torsiune care nu lasă mașina să se încline pe viraje, astfel poți să ataci virajele cu mai mare încredere. Direcția prin volanul compact devine mai directă și poți să pui botul mașinii pe trasa ideală. Nu aș spune că am simțit-o ca o mașină sport, dar cu siguranță mi-a depășit așteptările în materie de dinamică. Atunci când am văzut-o prima dată, nu credeam că te poți distra pe curbe. Bentley a fost dintotdeauna o alternativă mai dinamică pentru celălalt concurent britanic, dar nu a fost mai prejos când vine vorba de lux.

Cât de bine reușește să facă acest compromis între confort și dinamică? Este în același timp una dintre cele mai confortabile automobile în care am fost, dar și una dintre cele mai rapide, cu o livrare a puterii formidabilă și un sunet unic. Când te gândești că pielea din interior provine de la vaci crescute la altitudine foarte înaltă unde nu sunt insecte care să afecteze finețea, iar sunetul motorului este o combinație între un V8 și V12, nu știu unde ar putea livra noul Flying Spur mai mult.

Probabil că prețul cerut justifică toate aceste lucruri și cu toate că în variantă de bază nu mi se pare atât de ridicat, la 180.000 euro, prețul final nu poate fi calculat exact, deoarece fiecare client își construiește propriul Bentley. Eu personal, nu cred că mi-aș putea configura un Flying Spur. Îți trebuie experiență. Trebuie să știi să combini elemente de lemn cu cele metalice sau cu pielea de pe plafon. Încă nu am ajuns la acest nivel de cunoștințe. În schimb, am gustat o picătură din ceea ce înseamnă ”Excelență”. Cel mai înalt grad de perfecțiune.

Bentley Flying Spur First Edition W12 oferit pentru test drive de Bentley București

Fotografii realizate de Manițiu Răzvan Photoworks