Banat Brunch – Mâncare locală și mașini autohtone
Mulți dintre cei care mă cunosc, știu că sunt un gurmand înnăscut. Dintotdeauna am apreciat mâncarea bună, gătită cu gust, indiferent că venea de la mama, de la restaurant sau chiar de la fast food. Anul trecut a fost destul de dificil din acest punct de vedere deoarece restaurantele au fost în mare parte închise, așa că am tânjit după preparatele preferate. Am luat cu asalt fiecare local, odată cu relaxarea măsurilor și am căutat în permanență noi locuri de gustat bunătăți. Pe de altă parte, am susținut tot timpul micii producători locali, cei din satele din Timiș și Bihor și nu numai, așa că atunci când am aflat de Banat Brunch, parcă toate preferințele mele s-au contopit într-un singur eveniment. Organizat de Discover Timiș, Banat Brunch este o experiență culinară, ce se desfășoară în satele din Banat, iar localnicii gătesc pentru cei care se înscriu. Această ocazie este potrivită și pentru blogger-ul auto, pentru că am posibilitatea să testez diferite mașini pe traseul până acolo. Prima ediție Banat Brunch din acest an, a avut loc în Comuna Curtea, undeva la 100 de km de Timișoara și este o localitate extrem de pitorească, la poalele dealurilor, foarte curată și cochetă. Bineînțeles că la un eveniment local, am ales să ajung cu o mașină autohtonă. Partener de drum a fost o Dacia Duster, oferită de Auto Europa Timișoara.
Așa cum îi spune și numele, Banat Brunch îmbină mâncăruri din micul dejun cu prânzul, așa că începe undeva pe la ora 11. Este numai bine, deoarece nici nu îți răpește din somnul de weekend, iar până la Curtea, drumul nu pare atât de lung, deoarece o bună parte din traseu poate fi realizat pe autostradă. Am mers de nenumărate ori pe autostrada spre Deva, care se termina în comuna Margina, devenită un punct de cotitură, deoarece după viteza de autostradă ești întâmpinat de lucrări pe serpentinele de după. Este un test de răbdare pentru orice șofer, dar niciodată nu m-am gândit că lângă acest punct stresant, la nici 5 kilometri, poate exista un colț de relaxare, iar în cazul de față, și unul de răsfăț culinar. A trebuit să ne înscriem pe platforma eat-local.ro, ca să achităm taxa de intrare înainte, deoarece trebuia să se știe cam câți participanți vor fi, implicit câtă mâncare se va face. Mi se pare o soluție extrem de simplă și utilă, decât cu plata la fața locului. Când am ajuns la numărul 220 din Curtea, în fața casei familiei Grecu, am fost întâmpinați cu zâmbete și salutări de toți cei deja prezenți și ne-am simțit ca niște nepoți veniți după mult timp la bunici. Am primit fiecare câte o brățară împletită, iar festinul culinar a putut începe.
Jumări, cârnați, vreo 5 tipuri de brânză, pâine picurată, legume scoase în acea dimineață din grădină, supe și socată, doar câteva din bunătățile pe care le-am găsit acolo. Organizarea perfectă, așa că în niciun moment nu mi s-a părut că ceva e pe terminate sau că nu găsesc farfurii, tacâmuri sau pahare. Încontinuu, proprietarii mișunau printre noi, intrau în vorbă, ne povesteau despre găinile, vacile și iepurii din curte și te făceau să te simți parte din familie, nu un client venit la restaurant să mănânce. A fost primul weekend cu temperaturi ridicate, dar ne-am răcorit foarte bine cu socata rece sau cu siropul de trandafiri. De fapt întreg evenimentul a fost denumit și Sărbătoarea Trandafirilor de la Curtea, deoarece familia Grecu are și o plantație de trandafiri undeva pe dealurile din jurul satului. Totuși, până să ajungem să o vizităm, ne-am întins pe pături în grădină, la umbra copacilor.
Chiar dacă eram într-un loc unde obiceiurile vechi încă se păstrează, recunosc că au fost câteva momente, chiar și la umbra copacilor unde mi-am verificat telefonul, scrollând aiurea prin aplicații. Vedeam prieteni pe la piscine sau pe la tot felul de petreceri, dar sincer, în momentul când am privit peste micul ecran al smartphone-ului, și am văzut grădina, mâncarea făcută cu gustul familiei Grecu, și liniștea de acolo, nu îmi doream să fiu altundeva. N-aș putea spune că am adormit acolo pe iarbă, deoarece găinile sunt destul de agitate de lume multă, dar era o serenitate specifică. Ghiftuiți de bunătăți, a trebuit să ne mișcăm puțin, așa că a urmat a doua parte a evenimentului, vizita la Muzeul etnografic al familiei Mănescu și vizita la Biserica de lemn ”Cuvioasa Paraschiva” din Curtea. Satul fiind relativ mic, toată lumea e vecin cu toată lumea, așa că distanța până acolo a fost un prilej numai bun de mișcare. Totuși, căldura excesivă din acest weekend de iunie, a însemnat că la întoarcere a trebuit să venim cu mașina în aer condiționat.
Muzeul etnografic este un loc superb, făcut într-o casă tradițională, ce avea o curte perfectă de a petrece timpul. Mă vedeam acolo, stând serile, la răcoare și doar depănând amintiri. În cadrul muzeului am putut vedea diferite obiecte de grădinărit, dar nu numai, și o cameră amenajată ca o sufragerie veche. Biserica de lemn este printe cele mai vechi astfel de lăcașe de cult, fiind construită tocmai în 1794. La întoarcere, gazdele noastre ne așteptau cu apă de izvor, dar și papanași de casă și prăjitură cu dulceață de trandafiri. Banat Brunch nu a fost doar despre experiența culinară, deoarece tot aici am putut vedea un atelier de făcut mături de târș sau unul de olărit și pictură. Întreg evenimentul a fost foarte bine gândit, ca o experiență pe jumătate de zi, nici foarte obositor, dar nici prea scurt să fie plictisitor. Ne-am luat rămas bun de la gazde și de la cei prezenți, am făcut pozele Daciei Duster în fața locației și urma, pentru mine, test-drive-ul cu mașina autohtonă.
Încă de când am aflat de acest eveniment, am avut în minte să ajung acolo cu Dacia Duster. Era oarecum normal, mai ales că mașina parcată în fața casei a strâns o mulțime de priviri, întrebări și chiar poze. Majoritatea erau curioși de noutățile aduse de noul model Duster, iar așa am putut să le explic mai bine și să se urce la volan pentru a vedea diferențele. Întoarcere spre Timișoara, am decis să o facem pe drumul național, deoarece aveam timp și doream să văd cum se comportă Dacia Duster și pe acest tip de șosea. Am avut în acest roadtrip varianta de motorizare 1.5 dCi, care produce 115 cai putere, din punctul meu de vedere, cel mai potrivit motor pentru Duster (în general, pentru că sunt cazuri specifice în care benzina e mai potrivită). Spun asta deoarece am avut și sistemul de tracțiune integrală acționată electronic de la buton, plus transmisia manuală, ceea ce înseamnă că această configurație e mai bună pentru cei dornici de ieșiri ocazionale în afara asfaltului. Cuplul dat de motorul diesel este arhisuficient pentru a gestiona situațiile de offroad, iar transmisia este setată în așa fel încât primele două trepe 1 și 2 să fie folosite ca un fel de trepte ”la mic”. Acestea sunt extrem de scurte, adică în traficul urban, poți pleca foarte bine și cu treapta a doua de la semafor, cuplu fiind livrat foarte de jos. La drum întins, treptele superioare sunt foarte lungi, deci poți rula direct cu a cincea pe orice porțiune de drum național. Îmi place foarte mult că motorul se simte relativ puternic, iar la cum este setată și suspensia, nu ai avea nevoie de mult mai multă putere. Pe viraje, Dacia Duster se înclină destul de mult, ruliul este prezent, la fel și senzația de subvirare, dacă forțezi. Din acest motiv, setările confortabile ale suspensiei, transmisiei și motorului sunt bune pentru rulare relaxată, de tipul roadtrip-ului pe care l-am făcut. Astfel, ai o poziție înaltă la volan, o vizibilitate bună la ce ai în față, scaune confortabile, dar și o climă automată foarte eficientă.
Duster-ul oferit de Auto Europa Timișoara, era plin de dotări care până nu demult le găseam numai la clasele superioare. Vorbesc de sistemul de camere 360 de grade, care îți poate arăta unghiurile laterale, văzute de sub oglinzi, foarte utile în offroad. Acest Duster mai avea și scaune încălzite, sistem de navigație, cruise control, sistem de avertizare Blind-Spot, plus multe altele. Ca mașină de roadtrip, unde roadtrip înseamnă că nu știi pe ce suprafață de drum vei ajunge, Dacia Duster este perfect. Îți dă o încredere anume să abordezi orice drum, deoarece este confortabil, chiar și când lucrurile devin mai ”dure”.
Abia aștept următoarele evenimente Banat Brunch, pentru că acesta numai mi-a deschis apetitul pentru noutăți. Nu doar culinare, dar și turistice. Am primit o informație (deocamdată secretă) că la un moment dat, Banat Brunch se va potrivi și mai bine cu Turații Scrise, dar până atunci mai avem un pic de așteptat. Sper că v-am făcut poftă atât de ieșiri, cât și de test drive, dar mai ales de susținerea producătorilor și comunității locale. Ei au nevoie cel mai mult în această perioadă, iar după ce gustați o singură dată dintr-o tocană făcută cu mult gust, nu veți mai vrea altceva.
Mulțumim Discover Timiș, Banat Brunch și familia Grecu pentru mâncare și Auto Europa Timișoara că ne-a dus până acolo.