Banat Brunch la Tanti Emilia
Banat Brunch la Tanti Emilia – Satul nu se schimbă
Probabil cele mai frumoase evenimente la care particip. Asta pentru că reușesc să îmbin două pasiuni ale mele. Mașinile și mâncarea. Dar Banat Brunch este mult mai mult de atât. Este un eveniment de cultură gastronomică unde mâncarea funcționează ca atracție de a promova ideea de slow travel și slow food. În cadrul acestor evenimente, oamenii sunt cei mai importanți. Cei care vin și cei care pregătesc. Pentru că astfel se promovează satul, obiceiurile, tradițiile și ca să rămâi cu un gust plăcut, mâncarea. În cadrul Banat Brunch, mâncarea nu călătorește. Totul este pregătit și preparat cu ingrediente proaspete, regăsite doar în satul respectiv. Asta înseamnă că gustul este cât mai autentic, iar preparatele gătite după cele mai vechi rețete.
În weekend a fost ultimul eveniment Banat Brunch din acest sezon, care s-a ținut în Coșteiu de Sus, acasă la Tanti Emilia Popa, tot cea care a deschis sezonul în iunie. Din Timișoara sunt aproximativ 100 de kilometri până în fața centrul satului, dar îi parcurgi repede, pentru că autostrada duce până la Margina, comuna de care aparține Coșteiu de Sus. De această dată, parteneri de mobilitate mi-au fost Porsche Timișoara, ce mi-au pus la dispoziție noul Skoda Karoq facelift, SUV-ul de clasă medie, îmbunătățit și împrospătat pentru a doua parte de „vieții”. Nu sunt zone de offroad până la Coșteiu de Sus, deci nu aveam nevoie de un sistem de tracțiune integrală, dar odată ce ieși de pe autostradă, poți să ajungi pe porțiuni mai denivelate, mai cu gropi, unde garda la sol suficientă a noului Karoq face față oricărei provocări. Am apreciat și confortul scaunelor, dar și ținuta de drum, deoarece Karoq cu motorul 1.5 TSI de 150 cai putere se simte foarte bine închegată și mai ales foarte confortabilă.
Ne așteptam la o vreme mai capricioasă, așa că am plecat din Timișoara într-un peisaj tomnatic demn de o poezie. Totul gri, ploaie mocănească și aer rece. Așa a fost și drumul din Margina până la Coșteiu de Sus, numai că în fața ta același peisaj gri din oraș, s-a schimbat într-un tablou parcă pictat. Pădurea are parcă altă culoare în ploaie. Vârfurile dealurilor atingeau ușor norii, iar verdele câmpului era mai crud. Am ajuns încet în centrul satului, căutând Casa Emilia Popa, iar unde erau adunați mai mulți oameni, asemeni unei nunți la sat, acolo știam că o să fie Banat Brunch.
Dacă la evenimentul din iunie, curtea și grădina casei a fost gazda, acum Tanti Emilia trebuit să mute adunarea peste drum la Căminul Cultural. Nu a fost nicio problemă pentru cei prezenți, pentru că noi am venit să gustăm preparatele și totuși am putut să vizităm casa. În fața căminului au fost producători din zonă, cu miere și Trandafiri de Curtea, zacuscă de casă și opinci făcute pe loc. Indiferent de ora la care ajungi, există suficiente bucate pentru toți, dar cum numele evenimentului combină breakfast și lunch, găsești de toate atât pentru gustare de mic dejun, cât și pentru prânz.
Mâncarea este gătită după rețetele locale și este ceea ce localnicii mânâncă în această perioadă. Toate produsele sunt de sezon, așa că nu veți găsi mici sau grătare vara când nu se taie porcul. Ideea evenimentului nu este ca satul să se schimbe pentru oameni, ci oamenii să vină să descopere satul exact așa cum e. Astfel, pe masa întinsă am găsit pastă de brânză cu ceapă, salată de vinete, pecină din untură, brânză cu mărar, dar și ardei umpluți sau ”boi pe moare cu carne”. Aceasta este una dintre cele mai vechi rețete din zonă și nu se mai regăsește nicăieri în afară de dealurile din marginea județului. Nimeni nu duce lipsă de bucate, fie că vorbim de mâncare, prăjituri sau băuturi naturale, precum limonadă sau ceai de mentă. Până și apa este adusă din fântâna gospodăriei, nimic nu este cumpărat.
În cadrul evenimentului din 17 septembrie, Casa Emilia Popa a pregătit o surpiză celor prezenți, iar Ansamblul Junii Timișului au prezentat dansuri și cântece de zona Banatului. Întreg evenimentul are la bază și sustenabilitatea, iar prin motivul mâncărurilor tradiționale, oamenii să descopere satul, locul, să facă trasee pe bicicletă sau să viziteze satul în căruța trasă de cai. Astfel, există un plus de promovare, iar pe viitor localnicii să beneficieze de turism tradițional. Noi am luat-o la pas până la biserica din deal, iar de acolo vedeam fumul ieșind pe hornurile caselor, semn că toamna își intră în drepturi, chiar dacă verdele verii refuză să fie înlocuit de cărămiziul toamnei. Fiind un eveniment slow food, nu trebuie să te grăbești să guști din toate, iar după activitățile specifice, după masa te poți întoarce la preparate. De departe preferații mei au fost ardeii umpluți, în care carnea efectiv ți se topea în gură, iar gustul de ardei era acolo cât să-ți amintească de mâncarea bunicii. Nu puteam să nu încerc și celebrii ”boi pe moare”, un fel de ciorbă acră, numai bună să închei gustarea.
”Aceste alternative au menirea să ajute la păstrarea peisajului cultural prin practicarea agriculturii la scară redusă de către localnici, să oprească pierderea diversității de soiuri locale pentru diferite produse, dar și să dezvolte turismul în regiune și chiar să oprească mutarea populației spre oraș sau alte țări.” – se regăsește în descrierea evenimentelor de tip Banat Brunch organizate de Asociația de Dezvoltare a Turismului Timiș, dar și de Centrul Turistic de la Margina.
Pentru mine a fost un prilej și de a testa facelift-ul Skoda Karoq, un SUV la foarte mare căutare chiar și pe piața din România. Spun asta deoarece oferă o mulțime de beneficii pentru clasa din care face parte. De mai mulți ani, Skoda a început să îmbunătățească constant produsele sale, intrând chiar înspre zona premium, cel puțin din punctul de vedere al materialelor și îmbinărilor. Poziția la volan este înaltă, confortabilă, volanul are o priză excelentă, iar direcția are setări numai bune atât pentru un condus mai dinamic, cât și pentru manevre în oraș. La o călătorie mai lungă, cum a fost cea până la Coșteiu de Sus, consumul mixt, în condiții de autostradă în mare parte, a fost de 7.7 l/100km, o valoare mai mult decât decentă, având în vedere performanțele peste medie.
Banat Brunch a început acum doi ani de zile și deja sunt 17 evenimente pe an, iar din ce în ce mai mulți localnici vor să gătească pentru orășenii care vor să mănânce. Locațiile sunt diverse, în toate locurile din Timiș, Arad sau Caraș Severin, iar pentru iubitorii de mâncare tradițională, garantez că nu veți găsi același gust cum îl găsiți la Banat Brunch.
Alte informații despre evenimentele Banat Brunch le găsiți aici
Casa Emilia Popa (Tanti Emilia) vă așteaptă pe tot parcursul anului la Coșteiu de Sus
Parteneri de mobilitate au fost Porsche Timișoara