Banat Brunch – Bucate tradiționale și mașini clasice
Pe la începutul verii am participat la un eveniment foarte drag mie, care a îmbinat atât un test drive, dar și o excursie în satele pitorești din Timiș, cu o degustare de bucate tradiționale. Speram să ajung la mai multe ediții, dar se pare că a fost o vară plină, așa că abia acum vă pot spune despre al doilea Banat Brunch la care am participat. Știam de el încă de la prima ediție, acolo unde am cunoscut-o pe Margit Renner, care mi-a povestit doar vag că eu, pasionat auto, am ce să văd dacă vin la Banat Brunch la Casa Ferch din Deta.
Mi-am făcut programul în așa fel încât pe 28 august dimineața, să plec din Timișoara spre orașul Deta, unde mă aștepta pe lângă experiența culinară, și o vizită într-un mic muzeu auto. Dacă la prima ediție am vrut să ajung cu o mașină autohtonă, pentru acest weekend, partener de drum mi-a fost un Toyota Corolla Touring Sports, oferit de Toyota Timișoara. Alegerea mașinii a fost în contrast cu locul unde trebuia să ajung. Deoarece știam că o să ajung la mașini clasice, a fost interesant să conduc o mașină electrificată.
Chiar dacă orașul Deta este oarecum izolat, nefiind pe traseul clasic din Timișoara spre Reșița și partea de est a țării, nu este prima mea vizită aici, și parcă de fiecare dată găsesc noi și noi locații interesante. Unele te înconjoară de bunăstare, altele de nostalgie. Reușește cumva să îmbine aerul de oraș interbelic, cu frânturi din tinerețea mea. Undeva chiar în mijlocul orașului, tronează, probabil cea mai frumoasă casă din Deta. Din spatele copacilor se ridică semeț acoperișul-turn al intrării și este aproape imposibil să nu o remarci pe strada principală. În Casa Ferch a locuit Dr. Joszef Ferch, verișorul binecunoscutului pictor Franz Ferch din Banat. Odată ce treci porțile de la intrare, pătrunzi într-o lume veche, colindând printre trandafiri până la curtea principală.
Din păcate evenimentul de anul acesta de la Casa Ferch a fost unul mai scurt, din cauza vremii. Mai nimeni nu se aștepta la temperaturi așa scăzute și ploaie mocănească în august pe sfârșit. Cu toate acestea, invitații au fost ”încălziți” de acorduri de vioară, pe tot parcursul zilei. Doamna Margit s-a ocupat de cei mici, care au fost pictați în toate culorile dorite. Am dat un ocol al curții înainte să ajung la masa intinsă special pentru noi, și am ajuns să apreciez munca soților Renner care au renovat Casa Ferch. Au făcut o muncă incredibilă să păstreze cât se poate de autentic totul, acum totul pare bine conservat, nu renovat nou. Există aici și câteva locuri de cazare, dar pentru cei prezenți la Banat Brunch, am rămas doar în zona curții, nu am intrat înăuntrul casei. Este o proprietate imensă, care cuprinde și un garaj-muzeu în zona din spate, dar înainte să ajung acolo am vrut să mă înfrupt din bucate.
Pe o masă de la intrare erau înșirate toate bucatele, și trebuie să recunosc, acea masă mi s-a părut cam mică pentru toți invitații. Poate din cauza vremii nu au putut să se desfășoare, dar toate bucatele au ajuns pentru toți. Găzduirea și ospitalitatea au fost de excepție, așa că în niciun moment nu am simțit nevoia de mai mult sau că se va termina ceva. Am avut parte, pe lângă un platou rece, și de salată boef, salată de vinete, o pastă de brânză, niște chiftele de pâine, foarte interesante, iar ca mâncare caldă, ardei umpluți, sarmale și gulaș din carne de vită. Cel mai mult m-am dat în vânt după o friptură absolut incredibilă, iar la sfârșit am terminat cu un Gugelhupf, un fel de chec extraordinar. Ca de obicei, băuturile erau tradiționale, și anume sirop din flori de soc, sirop de coacăze sau mure, toate fiind produse la Casa Ferch. Era momentul să mă relaxez puțin, chiar dacă vremea aceasta rece și ploioasă nu este deloc pe placul meu.
Pentru că am plecat de dimineață din Timișoara și urma o zi lungă, am vrut să servesc o cafea. Așa am găsit cea mai interesantă ceașcă de cafea. Pe această cană era silueta unui Volkswagen Kafer și scria Deutschland 1945. De fapt tema ”broscuței” o să o vedem peste tot la Casa Ferch. Am vrut să savurez cafeaua în acel garaj de care vă spuneam, crezând că acolo sunt o parte din mașini. Nu am primit această informație, dar cred că acestea au fost mutate special pentru a face loc meșteșugarilor prezenți la Banat Brunch. Totuși, aici am găsit o mulțime de fotografii cu diferite modele clasice, tablouri moderniste cu Volkswagen Beetle, plus o grămadă de machete, în special cu celebra mașină a poporului. Afară, în spatele garajului erau expuse 3 broscuțe, toate recondiționate într-un stil specific mai mult erei hippy, dar și două modele Dacia care urmau să fie recondiționate. Mie personal mi-a atras atenția un Mercedes Benz W124 T-Modell, o caroserie mai puțin văzut mai ales în România. Cât am stat să admir mașinile din curte, și-au făcut apariția câțiva invitați cu două rulote Volkswagen clasice. Din nou am simțit aerul anilor 70, unde era mai importantă interacțiunea umană și experiența în sine, decât mijlocul de transport. Efectiv am rămas prividu-i cu admirație.
Era deja trecut bine de miezul zilei, iar eu trebuia să mă întorc la Timișoara, așa că am plecat cu gândul că o să revin când colecția de automobile clasice va fi completă. Acum era timpul să mă concentrez pe drum și pe mașina în care am stat peste 100 km. Toyota Corolla Touring Sports este un automobil extrem de corect. Bifează absolut toate calitățile cerute de la o mașină, dar care are de suferit din cauza fratelui RAV4. Lumea preferă SUV-uri în proporție de 90% față de un model break. Cu toate acestea, break-ul se comportă mult mai plăcut pe viraje și la drum lung. E mai silențios, mai spațios și mai economic. Sub capota modelului de test drive stă o unitate pe benzină de 1.8 litri, care împreună cu un motor electric produc 122 cai putere. Toate motorizările Corolla sunt hybrid, ceea ce înseamnă că sunt și economice. În testul meu până la Deta, deci condus majoritatea timpului în afara orașelor, am obținut un consum mediu de sub 6 litri/100 km. Dacă reușești să gestionezi puterea și cuplul din pedala de accelerație, atunci poți să mergi foarte mult doar electric. Trebuie să fii foarte fin când apeși accelerația, deoarece cutia CVT tinde să tureze motorul prea mult. Corolla Touring Sports este o mașină confortabilă, setarea suspensiei este foarte moale, efectiv glisează peste denivelări, dar totuși, pe viraje direcția se întărește frumos, și îți comunică ce fac roțile față.
A fost din nou un weekend unde am îmbinat toate plăcerile mele. Săptămâna aceasta este ultimul Banat Brunch din acest an, la Tanti Emilia Popa din Coșteiu de Sus. Sper și încerc să ajung. Chiar dacă am ajuns la mai puține ediții decât mi-aș fi dorit, mi se pare un eveniment extraordinar, care reușește să ofere de toate pentru toți. Sper să crească de la an la an și de la ediție la ediție, pentru că experiența culinară, multiculturalitatea și gastronomia tradițională să nu se piardă.
Toyota Corolla Touring Sports oferit de Toyota Timișoara prin parteneriat de mobilitate.