ABC-ul Mobilității Electrice – Caravana Mercedes-EQ

ABC-ul Mobilității electrice – Caravana Mercedes-EQ

Sunt câteva criterii pe care clienții le caută atunci când se decid că e momentul să treacă la un model electric. În primul rând este autonomia, să fie cât mai mare, apoi confortul și tehnologia pe care un astfel de model îl oferă, dar și imaginea de marcă. Autoklass a organizat la sediul din Timișoara, o caravană cu modele Mercedes-EQ, denumită ABC-ul Mobilității electrice, tocmai pentru că modelele prezente erau EQA, EQB și EQC. Clienții existenți, dar nu numai, au avut ocazia să testeze în regim de trafic real, pe o distanță de aproximativ 200 de kilometri, atât autonomia promisă de fiecare model în parte, cât și să participe la un tur al Cramelor Recaș, o vizită la Muzeul Traian Vuia și un prânz, într-o locație spectaculoasă, la Villa Trevi din Bazoșu Nou.

Un astfel de eveniment presupune o logistică aparte, dar la final, toți cei prezenți s-au declarat încântați de toată experiența. Am ajuns la Autoklass Timișoara, pentru a documenta cele două zile de caravană.

În zilele cele mai toride de final de iunie, mașinile așteptau cuminți testul pe traseul lung și spectaculos. În cei 200 de kilometri, vom parcurge traficul timișorean, autostrada A1, dar și viraje pe drumuri naționale. Am încercat să plecăm cât mai devreme, tocmai pentru a evita valul de căldură, iar după ce s-au strâns toți cei invitați, am avut o scurtă prezentare a stațiilor și modului de încărcare a fiecărui model. Autoklass a pus la dispoziție 6 modele Mercedes-EQ, câte două din fiecare. Deschizător de caravană a fost luxosul EQV. Ideea unui MPV electric nu era de acceptat acum ceva timp, tocmai din cauza naturii caroseriei, dar acum un astfel de model poate parcurge foarte ușor 320 de kilometri între încărcări. La fel și modelele de test EQA, EQB și EQC promit astfel de autonomii, chiar și la un stil de condus normal, cu toate sistemele de confort activate. Din Timișoara, am plecat spre prima locație.

Un decor spectaculos, între viile înverzite, am făcut un tur al Cramelor Recaș, unde am aflat istoria locului, dar și modul de producție și îmbuteliere a celui mai mare producător de vin din România. Mercedes Benz reprezintă luxul și istoria automobilelor, la fel cum și locația din mijlocul viilor îți oferă o întoarcere în trecut. Aici am ajuns în zona de păstrare a vinului, dar și locul unde se pot închiria casete pentru clienții ce vor să-și țină vinul în condiții ideale. Am vizitat și locul unde sunt butoaiele de stejar, unde începe maturarea vinului ce poate dura între 3 luni și 2 ani. Tot aici am aflat că vinul este degustat periodic pentru a vedea evoluția acestuia în timp, iar un degustător nu trebuie să bea tărie, să fumeze sau să mănânce picant, cu 24 de ore înainte de degustare. Istoria locului și a vinului ar putea fi povestită zile și mai ales nopți la rând, mai ales când afli că recoltarea vinului aromat se face noaptea, atunci când temperaturile sunt mai scăzute sau că soiul cabernet este plantat în pământ calcaros. O vizită îndelungată este recomandată la Cramele Recaș, dacă vrei să afli mai multe. Pentru noi, cei din Caravană, era momentul să ne întoarcem pe drum.

Pentru următoarea locație, trebuia să intrăm pe autostradă vreo 30-40 de kilometri, prilej foarte bun pentru a testa cum se modifică autonomia, atunci când vorbim de viteze de autostradă. Modelele prezente în caravană aveau puteri între 190 cai putere în cazul lui EQA250 și 408 cai putere pentru un EQC400. Crossoverele EQA și EQB împart platforma tehnică, așa că setul de baterii și motoarele electrice sunt identice. Totuși, avem și versiuni intermediare cum ar fi EQB350 ce dezvoltă aproape 300 de cai putere dintr-o capacitate de 79.8 kWh. Crossoverele sunt la mare căutare între clienți, iar faptul că Mercedes Benz poate oferi o mare varietate de modele, dar și de puteri, inclusiv electrice, arată determinarea constructorului german pentru trecerea la electrificare completă. Pe autostradă, nu am simțit în niciun moment că aceste modele electrice sunt mai prejos decât un automobil cu motor termic. Poate ține pasul cu traficul, dar o face într-o liniște specifică, deoarece nu există un motor gălăgios sub capotă. Autonomia este ajustată rapid la noul stil de condus, dar la final nu a coborând cu mai mult de 10% din estimarea inițială.

După tura de autostradă, am ajuns într-un loc special pentru istoria românilor. Muzeul Traian Vuia. La fel cum Mercedes Benz este pionierul automobilelor și Traian Vuia este pionierul aviației. Este primul om care a gândit, conceput și s-a desprins de la sol cu un vehicul mai greu decât aerul. Muzeul este localizat în satul ce îi poartă acum numele, dar localitatea s-a numit Bujoru, atunci când s-a născut Traian Vuia în 1872. Aici este expusă o replică a aparatului Vuia 1, dezvoltat de inventatorul român. Tot în muzeu veți regăsi o mulțime de manuscrisuri și documente despre viața și invențiile lui Traian Vuia. După lecția de istorie, a venit momentul să schimbăm mașinile între noi, tocmai pentru a testa diferențele între variantele de propulsie. În plus, urma cea mai spectaculoasă porțiune a traseului, și anume drumul spre Bazosu Nou prin Lugoj și Buziaș.

Pentru că mare parte a traficului este preluat de autostrada A1 Timișoara-Deva, ”drumul vechi” către Lugoj este cât se poate de liber. Acesta oferă suficiente viraje largi pentru a testa calitățile dinamice ale mașinilor, fără să fie un trafic greu și periculos. Din fericire mă aflam la volanul unui Mercedes EQB350 4Matic, ce vine cu două motoare electrice și o putere de 292 cai putere. Cuplu este imens pentru o astfel de caroserie, iar cei 520 Nm se simt din plin la fiecare apăsare a pedalei de accelerație. EQB350 se simte foarte rapid, în ciuda faptului că garda la sol înaltă îl limitează pe viraje. Totuși, în cazul mașinilor electrice, centrul de greutate este mai coborât, iar ruliul nu este atât de prezent. Pe această porțiune de drum am mai făcut o oprire pentru a schimba din nou șoferii și mașinile, iar în aproximativ 20 de minute, urma să ajungem la masa de prânz, într-o locație superbă.

Villa Trevi este localizată în Bazosu Nou, chiar lângă padurea Parcului Dendrologic și pe lângă carateristica principală, de sală de evenimente, oferă și piscină și un loc de relaxare în curtea spațioasă. Aici am fost răsfățați cu aperitive, gustări calde și deserturi, iar întreaga experiență era demnă de un client Mercedes Benz. Aici cred că am poposit cel mai mult, tocmai pentru că locația îți permitea, dar și pentru că afară ne așteptau mașinile încinse în soare. Totuși, pentru proprietarul unui Mercedes Benz, mai ales al unui model electric, prin aplicația Mercedes Me, poți porni sistemul de climatizare automat, iar la revenirea la mașină să ai o temperatură optimă.

Întoarcerea în Timișoara până la sediul Autoklass s-a efectuat prin oraș, în traficul real de după masa. Aici am observat că mașinile au consumat jumătate din baterie, deci autonomia promisă, de peste 400 km poate fi realizată fără probleme.

Caravana ABC-ul Mobilității electrice a demonstrat de ceea ce sunt capabile noile modele electrice, iar de aici nu există numai motive de creștere și îmbunătățire. Autoklass a vrut să ofere clienților un altfel de test drive, o experiență ce cuprinde atât istoria, simțurile și gusturile, toate înglobate într-un mediu eco.

Mulțumiri speciale pentru invitație Autoklass Timișoara

Fotografii realizate de Adi Moga