10 panouri de bord analog

Trăim vremuri neobișnuite. Trebuie să fim departe de mașinile noastre, dar o facem pentru siguranța și sănătatea noastră. Vom trece peste toate, cu fruntea sus și vom reveni la plăcerile de care nu vom scăpa, orice ar veni. În această perioadă, când ne-am mutat și mai mult privirea spre ecrane mici și medii, și abia dacă mai știm cum arată o priveliște din natură, m-am gândit să ne aducem aminte de unele dintre cele mai frumoase panouri de bord analogice. Cele care nu se vor demoda niciodată, indiferent cât timp va trece peste ele. Este bine că avem ecrane digitale, ne fac viața mai ușoară, așa cum pot să îmi împărtășesc aceste gânduri pe un ecran, dar parcă în aceste momente aș vrea să privesc ceva mult mai simplu, un ac ce se mișcă când apăs eu pedala de accelerație:

Lancia Delta Integrale

Una dintre cele mai cunoscute mașini de raliuri din toate timpurile, trebuia să aibă un instrumentar de bord relativ simplu. Pilotul trebuia să aibă toate informațiile necesare, dar în același timp să fie ușor lizibile. Chiar dacă la prima vedere totul pare încărcat, fiecare ceas e acolo cu un scop. Chiar și turometrul care e gradat invers, tocmai pentru că mașina stătea în zona înaltă de turație, deci în spectrul vizual al șoferului.

Pagani Huayra 

La capătul celălalt al simplității analogice stă Pagani Huayra. Este o aglomerație de stiluri și detalii, încât îți e greu să le urmărești chiar și dintr-o poză, ce să mai zic când ești la volan? Dar aceasta se vrea să fie o operă de artă. O sculptură în metal, iluminată spectaculos. Orice poziție ai avea la volan, acest instrumentar de bord nu își schimbă poziția, așa că tu vei privi de fiecare dată, măiestria italienilor.

 

Bugatti Veyron

Mașina cu cele mai multe superlative. Atunci când a apărut, era cea mai rapidă, cea mai puternică, cea mai scumpă mașină produsă vreodată. Pe lângă reușita mecanică excepțională, Bugatti Veyron avea un artificiu foarte interesant, care ne-a bucurat pe noi, copii fiind. În stânga turometrului, avea o rezervă de putere. Astfel, acul, asemeni unui turometru, se oprea în dreptul valorii de 1001 cai putere, când era la viteza maximă. În rest, era interesant să vezi cum rulează cu 200 km/h folosind doar 200 de cai putere.

 

Rolls Royce Phantom

O altă mașină care folosește indicator pentru rezerva de putere, este Rolls Royce Phantom. Aceștia au această tradiție de mult și nu e exclus ca Veryon să se fi inspirat de la britanici. Numai că în cazul limuzinei din Regat, rezerva de putere este afișată procentual și în sens invers. Adică îți arată cât la sută din puterea motorului mai există. Pentru o limuzină care nu pune preț pe cifre, aceasta este o soluție foarte elegantă.

MINI Cooper

Văzusem recent un clip în care designer-ul MINI-ului secolului 20 reschița celebrul hatchback. Este ceva fascinant să-l vezi cum creionează din nou, în fața ta, mașina cu design legendar, pe care o recunoști oriunde. Las link-ul mai jos. Revenind la interior, MINI Cooper a fost printre primele mașini ce au adoptat instrumentarul de bord în mijlocul planșei de bord, ceea ce i-a oferit un aspect tipic. Cu timpul, și acesta s-a digitalizat în fel și chip, dar pasionații încă mai tânjesc după vitezometrul cu font clasic.

Chevrolet Camaro

Personal sunt fascinat de orice interior al unui muscle-car american. Dar dacă tot e să vorbim de panouri de bord interesante, mi se pare că a cincea generație a fost cea mai spectaculoasă. Poate că ceasurile efectiv, erau foarte simpliste, doar cu un aer retro, dar erau incadrate de două dreptunghiri verticale. Când toți producătorii le desenează rotunde, să vezi atâtea muchii este interesant.

Bugatti Chiron

Instrumentarul de bord a lui Bugatti Chrion are același font precum al lui Veyron, atât doar că noul model devine mult mai digitalizat, cu două ecrane, rămânând doar vitezometrul analog. Dar așa cum făceam când eram copii, și ne uitam ”in bord” să vedem cât prinde, așa Bugatti Chiron este singura mașina gradată până la 500 km/h.

Ford GT

Ultimul Ford GT este o mașină de curse pentru stradă. A fost gândită fără compromis, doar pentru a fi cea mai rapidă. În schimb, generația precedentă, era o reinterpretare, o variantă modernizată a legendei din 1966. Din acest motiv și interiorul avea o tentă retro foarte puternică, în stilul mașinilor de curse de atunci. Asta înseamnă că ceasurile de bord erau înșirate pe aproape toata suprafața bordului, cu vitezometrul undeva departe în dreapta.

Aston Martin DB9

Fără îndoială, DB9 este unul dintre cele mai frumoase GT-uri desenate vreodată. Îmbină atât eleganța britanică, cât și luxul și sportivitatea de care ai nevoie la un grand tourer. Ceasurile de bord sunt asemeni unui ceas de lux, iar turometrul, chiar dacă este gradat invers, este foarte simplist și elegant.

Porsche 911

Ce articol despre instrumentare de bord ar fi complet fără mențiunea unui Porsche 911. Cele 5 ceasuri rotunde sunt chintesența unui bord de 911, încât chiar și când a devenit digital, tot sunt afișate clasic. Vechile generații sunt chiar mai spectaculoase decât ultima, dar noua generație 992, a rămas cu turometrul analog.