10 mașini din ultimul deceniu

Nu le-am prins pe toate, cu toate că am carnetul de conducere de mai bine de 10 ani. M-am apucat să le conduc și să scriu despre ele acum jumătate de deceniu, așa că pe unele le-am experimentat, iar pe celelalte le-am prins încă din stadiu de idee. Anii 2010 vor rămâne în istorie ca perioada în care mașinile electrice au început să devină apreciate, să demonstreze că se poate o alternativă viabilă la motorizările cu combustibil fosil. Tot în ultimul deceniu am văzut ultimele hypercar-uri care folosesc încă tehnologia veche, dar combinată cu cea nouă. Am văzut reveniri spectaculoase, dar și mașini care nu au mai prins anii 2020. Mai jos veți putea citi despre cele mai interesante 10 mașini apărute în ultimul deceniu:

Tesla Model S

Fără îndoială, aceasta este mașina ultimului deceniu. Compania Tesla, dar mai ales CEO-ul Elon Musk au reușit să ne ofere un automobil extrem de dezirabil. Doar fanii adevărați ai motoarelor cu combustie internă ar putea să refuze un Tesla Model S în garajul lor. Model S a reușit într-o perioadă relativ scurtă să se afirme ca un model ce se poate bate cu orice tip de mașină, fie ea supercar sau limuzină. Dacă până la Model S, o mașină electrică înseamna ceva în stilul unui kart de golf, care avea autonomie de câțiva metri, Model S a venit să ofere performanțe uluitoare, autonomie comparabilă cu cea a unui automobil convențional, dar și design plăcut. Mă bucur că am avut ocazia să conduc un astfel de exemplar încă de când a apărut, aș putea spune, înainte să fie atât de populară. Probabil fără Tesla Model S nu am fi avut revoluția electrică ce se întâmplă chiar acum. Aveți mai jos link către articolul meu:

Toyota GT86

Tocmai în 2012, Toyota a prezentat împreună cu Subaru și brandul Scion din Statele Unite, un coupe compact, cu tracțiune spate și transmisie manuală, ce punea accentul pe distracție și experiența de la volan. În ultimii ani, Toyota nu avea nicio mașină sportivă, niciun model ce stârnea emoții. GT86 a venit să demonstreze că nu ai nevoie de foarte mulți cai putere pentru a te distra, ci doar de o mașină extrem de echilibrată, gândită cu un singur scop: acela de a-ți pune un zâmbet pe față. Din păcate vânzările au fost relativ slabe, cu toate că pe unele piețe a fost extrem de apreciat, mai ales pentru modificări, iar acum Toyota a reînviat numele Supra, tot un coupe relativ compact, dar cu performanțe mai bune. Totuși, GT86 rămâne una dintre cele mai bune mașini pentru condus din ultimul deceniu. Aveti mai jos link către articolul meu:

Alfa Romeo Giulia QV

Din 2007, italienii nu au mai avut un sedan sportiv în ofertă. Ultimul model, 156 GTA a fost extrem de frumos, a folosit un motor V6 cu personalitate, dar avea și tracțiune față. Un sedan Alfa cu propulsie nu a mai fost văzut de câteva generații. Apoi, în 2016, vedem noua Alfa Giulia Quadrifoglio. Un super sedan cu design specific italienilor, dar cu tracțiune spate, un motor V6 dezvoltat împreună cu Ferrari și conectat la o cutie de viteze manuală. Alfa Romeo Giulia QV a luat prin surprindere toată sfera auto, când a sărit ”la gâtul” mult mai titraților BMW M3 sau Mercedes Benz C63. Rămâne în continuare una dintre cele mai spectaculoase reveniri din ultimii ani, să sperăm că nu se va renunța la acest model. Aveți mai jos link către articolul meu:

Trinitatea hypercar-urilor

Le pun pe toate într-o singură mențiune, deoarece în 2013, pentru prima dată în istorie când am avut 3 hypercar-uri lansate deodată, McLaren P1, Porsche 918 Spyder și Ferrari LaFerrari, au intrat în competiție directă. Fiecare folosea câte un motor electric pe lângă clasicele V8 sau V12, făcând astfel trecerea către electrificare. Numai că fiind hypercar-uri, totul era pentru putere și viteză. Am stat cu sufletul la gură atunci când vechiul Top Gear a anunțat că vor face un comparativ, iar mai apoi, odată cu creșterea youtuberilor, am văzut multe alte dueluri între cele 3 hypercar-uri. A fost pentru prima dată când 3 producători de top au prezentat cele mai tari mașini ale lor în același timp. Nu mai ținea de bugete, nu mai ținea de imaginea de marcă, acestea au fost cele mai spectaculoase mașini lansate în anii 2010.

BMW 1M

Chiar la începutul deceniului trecut și pentru o perioadă foarte scurtă, de doar 1 an, BMW a construit superbul 1M. Singurul model M care are cifra înainte. În acea perioadă erau acuzați că mașinile lor erau mult prea grele, mult prea mari și pierdeau din filozofia mărcii, de a fi distractive. BMW 1M a fost construit ”din bucăți” folosind diferite elemente de la alte modele, pentru a crea un coupe compact, dar extrem de distractiv. Pentru că au fost produse extrem de puține exemplare, prețul unui 1M nu a scăzut practic deloc. Anii 2010 vor rămâne în istorie pentru unul dintre cele mai bune modele M create vreodată.

Porsche Taycan

Chiar dacă a apărut în ultimele luni ale deceniului trecut, Porsche Taycan va fi considerat unul dintre cele mai interesante și spectaculoase produse venite din partea Porsche. Dacă la început spuneam că Tesla Model S a rescris regulile pentru mașinile electrice, Taycan a reușit într-o perioadă scurtă să rescrie regulile lui Tesla Model S. Automobilul american a fost criticat pentru calitatea îndoielnică a interiorului, dar și pentru unele probleme de asamblare, așa că Porsche Taycan am putea spune că este primul model electric premium. Nu cred că se aștepta nimeni la începutul deceniului, ca un producător precum Porsche să lanseze un model electric, dar iată că acesta există, iar gloria lui abia începe.

BMW i8

Probabil că BMW i8 nu este considerat atât de important pe cât ar trebui. Până la acest model, mașinile hybrid sau cele electrice erau strict cele pentru oraș și erau destul de plictisitoare. BMW i8 a fost printre puținele modele ce au preluat design-ul conceptului direct pe mașina de serie. În plus, chiar se comporta ca un adevărat supercar, dar care la nevoie putea să meargă exclusiv în mod electric. E păcat că nu a existat o nouă generație, tocmai pentru a întări imaginea de marcă, dar i8 a deschis drumul spre alte supercar-uri hybride, spre design spectaculos, dar și spre tehnologii noi, ce se vor găsi pe alte modele bavareze. Aveți mai jos link către articolul meu:

Crossover-ul

Nu vorbesc despre un model anume, ci despre un întreg segment auto. Crossover-ul sau mini-SUV-ul a explodat în ultimii ani. Vânzările acestor mașini nu se mai opresc, iar acum fiecare producător are unul în ofertă. Fie că vorbim de modele de buget sau premium, lumea se schimbă, iar clasicele sedan-uri sau break-uri nu se mai găsesc în showroom-uri. Nu este un lucru îmbucurător pentru pasionații de condus, dar acest segment auto este unul extrem de important, ce a văzut o ascensiune incredibilă în din 2010.

Bugatti Chiron 300

Celebrul Bugatti Veyron a fost probabil cea mai importantă mașină apărută în anii 2000, tocmai pentru superlativele de care era capabil. Cel mai rapid, cel mai puternic și cel mai scump automobil de pe piață la vremea respectivă. Succesorul acestuia, modelul Chiron, nu mai poate fi considerat atât de special, deoarece este o continuare a primului Veyron. Toată exclusivitatea dată de Veyron, este în defavoarea lui Chiron. Totuși, anul trecut, o versiune ”de serie” a lui Chiron, denumită generic 300, a reușit să atingă o viteză de peste 300 mile pe oră, aproximativ 480 km/h, devenind astfel cea mai rapidă mașină produsă în serie. Este o viteză pe care niciun client nu o va atinge, dar este totodată un record ce nu cred că va fi doborât prea curând.

Honda Civic Type R

Am avut ocazia să conduc noua Honda Civic Type R, așa că nu greșesc când o includ în lista celor mai speciale mașini din anii 2010. Deoarece ultima generație a hatchback-ului nipon rescrie tot ceea ce credeam despre mașinile cu tracțiune față. Nu doar că este cea mai rapidă pe Nurburgring, dar este mai distractivă și mai stabilă pe viraje decât alte modele considerate cu adevărat sportive. Este impresionant cât de multă tehnologie este investită în această mașină și cât de distractivă este la condus, chiar dacă toată puterea merge doar pe puntea față. Aveți mai jos link către articolul meu:

Acestea sunt pentru mine cele mai interesante, importante, spectaculoase și bune mașini care au apărut în ultimul deceniu. Sincer nu a fost ușor să găsesc 10 mașini atât de importante, deoarece mașinile bune apar rar. Sunteți de acord cu acest clasament? Ați adăuga sau ați scoate vreun model? Lăsați un comentariu mai jos.